Windows 10 är, som vi har påpekat tidigare, ett par steg bättre än Windows 8. Detta är någonting som de flesta nog inte tycker är någon större bedrift. Huruvida det också är bättre än Windows 7 ur användargränssnittsperspektiv är en mer öppen fråga. Ur en synpunkt är det dock klart att Windows 10 är bättre än Windows 7 och 8: säkerhet. Detta har ju i princip gällt alla versioner av Windows sedan i alla fall XP: varje ny version av operativsystemet är säkrare än föregångaren. Då Windows är världens mest använda operativsystem är detta ett krav, eftersom den majoriteten av alla attacker riktar sig mot det.
Automatiska uppdateringar är numera obligatoriskt
En av de viktigaste säkerhetsförändringarna i Windows 10 är att det inte går att stänga av automatiska uppdateringar. Det är en förändring som inte enbart fått applåder, då det är många som vill ha kontroll över när uppdateringar laddas ner, installeras och datorn startas om. I hemmavarianterna av Windows 10 är det bästa man kan göra att säga till uppdateringssystemet att vänta med att starta om datorn. Enligt Microsoft kommer Windows 10 att känna av när det är bäst att starta om datorn utan att störa användaren. Hur väl det kommer att fungera i praktiken återstår att se.
Anledningen till att Windows 10 fungerar på det här viset är enkel att förstå: alltför många stänger av automatiska uppdateringar i Windows och uppdaterar sedan inte systemet över huvud taget. Dessa maskiner, vare sig det rör sig om XP, Vista, 7 eller 8/8.1 är således extremt sårbara. Reaktionen hos många ”Power Users” har också varit att det är en bra förändring – men inte för dem, utan för att hjälpa till att skydda ”vanligt” folk. Funktionen har också kritiserats för att den laddar ner och automatiskt installerar alla uppdateringar, även drivers och icke-kritiska sådana, vilket redan orsakat en del problem med grafikkort. Detta är förhoppningsvis någonting som kommer att förbättras med tiden, allt eftersom det nya uppdateringsförfarandet mognar.
Säkerhetsmässigt ej fulländad
Men självklart är säkerheten i Windows 10 inte fulländad. Att skapa ett operativsystem som är 100 % säkert är helt enkelt inte möjligt, om inte operativsystemet är så begränsat att det är oanvändbart. Microsoft erbjuder heller inte allt som krävs för att göra ett system så säkert som möjligt. Windows 10 kommer, liksom föregångarna, med ett inbyggt antivirusprogram (Windows Defender). Det brukar dock inte räknas som ett av de bättre på marknaden, och just det faktum att det kommer som standard i Windows gör att malwaretillverkare ofta fokuserar på att ta sig förbi just detta antivirusprogram.
Därför är det som alltid en bra idé att komplettera med ett oberoende antivirusprogram för att maximera säkerheten. Det finns ett antal olika alternativ att välja mellan, i både betal- och gratisversioner. Webbhotellet Webbdo rekommenderar tex Avast som Antivirusprogram Gratisversioner ger grundläggande skydd, och för många är detta fullt tillräckligt. Men man bör också tänka på att det inte bara är datorns och antivirusprogrammet som är ansvarigt för säkerheten. Som användare har även du ett ansvar. Att öppna okända program du får i e-posten, surfa med Flash aktiverat och liknande är beteende som gör att du förr eller senare kommer att drabbas av virus, malware och liknande otyg.