Backup i Windows 7

Backup- och återställningsfunktionerna i tidigare versioner av Windows har inte direkt imponerat. I Win7 har Microsoft emellertid lyssnat på användarna och skapat den bästa backup-lösningen hittills. Det är enkelt att göra en backup samt återställa filer och mappar, men man kan behöva en snabbguide för att göra rätt. Här får du en guide som du kan följa steg för steg.

Börja med att högerklicka på hårddisken (C:) på din dator och välj alternativet egenskaper. I menyn längst upp väljer du sedan alternativet ”verktyg”. Längst ner finner du en knapp för backup. Klicka på knappen för att initiera en backup. I fönstret som öppnas upp klickar du på den översta länken för att göra inställningar för backupen. Win7 kommer då att skanna din dator efter lämpliga lagringsplatser för backupen. När skanningen är klar väljer du vilken disk eller annan lagringsmedia du vill använda.

Därefter ställs du inför ett val som handlar om vilka filer, bibliotek och mappar du vill ska ingå i backupen. Du kan också välja att låta operativsystemet själv välja vilka filer som ska ingå i backupen. Notera att Win7 inte gör backup av filer i papperskorgen eller större temporära filer.

När du har gjort dina val får du upp en ruta där du kan dubbelkolla om du är nöjd med inställningarna. Om du är nöjd är det bara att sätta igång processen. Observera att du också kan schemalägga datorn att göra en backup med jämna mellanrum. Det är en mycket praktiskt funktion, särskilt som det kan vara lätt att glömma bort att göra en manuell backup.

Du kan sedan följa backup-processen i realtid. Genom att klicka på knappen ”se detaljer” kan du se precis vad som för närvarande hanteras i backup-processen. Du får också en uppfattning om hur lång tid backup-processen kommer att ta. En backup av 30 gigabyte data tar mellan 20–25 minuter på en nyare dator, vilket kan sägas vara ganska snabbt. När backupen är slutförd placeras backup-filen på den disk eller den lagringsmedia du valde i det första steget.

För att göra en återställning klickar du helt enkelt på den backup-fil du vill använda för återställningen. I det fönster som öppnas väljer du det översta alternativet (återställ mina filer). Du kan också välja att återställa enstaka filer eller mappar.