Nya funktioner i Win7

Windows 7 är som du vet uppföljaren till Windows Vista. Under tiden de utvecklade Windows 7 så gjorde Microsoft undersökningar angående hur människor använder Windows och har genom resultaten gjort ändringar som enklare fönsterhantering. Det har även blivit enklare att använda gadgets då du kan placera dem var du vill på skrivbordet. Operativsystemet har mer stöd för filformat så du behöver inte leta efter filter och codecs. Stöd för till exempel DivX och MKV finns med från början.

Den största visuella förändringen är aktivitetsfältet där Quick Launchs verktygsfält har försvunnit och nu finns möjligheten att välja applikationerna som skall vara där själv. Det har även gjorts förändringar i Startmenyn som har fått en uppdatering, detta för att förenkla och göra det smidigare för dig. Windows 7 låter även dig som användare att byta ordning på aktivitetsfältets knappar. I tidigare versioner av Windows har det följt med ett stort antal program från början, men nu är det mer avskalat. Du har nu själv valfriheten att handplocka de program du anser dig behöva, genom gratis nedladdning i Windows Live. En till nyhet jämfört med Vista så har hantering av tjänster effektiviserats så istället för att ha alla bakgrundsprogram igång från start så kommer tjänsterna triggas igång när något program behöver dem. Detta gör så att Windows startar snabbare. Prestandan har höjts när det kommer till flerkärniga processorer och operativsystemkärnan har förbättras. Med Windows 7 kommer en ny version av Windows Media Center som ger dig fler mediefunktioner.

Som lite kuriosa så är internetversionerna av Chess, Backgammon och Spader tillbaka från ett litet uppehåll i Windows Vista. Det finns även en lite lurig funktion vid namn ”God Mode” där du kommer åt alla inställningar, detta har misstagits för ett påskägg, det vill säga en dold överraskning i ett datorprogram men är alltså en funktion. För att komma åt GodMode skapar du först en mapp någonstans, exempelvis på skrivbordet. Högerklicka, och i menyn väljer du Nytt -> Mapp. Därefter klickar du på mappen för att ändra namn på den, som namn klistrar du in följande text: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Nu skall du komma åt samtliga inställningar som finns i Windows 7. Som en sista litet tips; skaffa det smidiga antivirusprogrammet Security Essentials som passar Windows 7 perfekt.