Windows 10 – det slutgiltiga operativsystemet

Anledningen till att jag skriver så beror helt enkelt på att det inte kommer att komma några nya versioner av Windows, i alla fall om man lyssnar till vad Microsoft har att säga om det. Det som kommer att hända nu är att detta operativsystem kommer att bli grunden till alla de framtida uppdateringar som väntar, vilket alltså betyder att det är enbart uppdateringar av operativsystemet som kommer att krävas, inte fullskaliga utbyten. Då är det verkligen viktigt att det blir rätt i grunden.

Gratis till alla

Efter att ha haft sitt Windows 8 i många år så är det då äntligen här – Windows 10. Det är många som har längtat och drömt om att Windows äntligen skulle komma med en version som faktiskt var bra och välutvecklad, något man knappast kan beskylla Windows 8 för att vara. Som en fin gest så ser också Microsoft till att alla som sitter på ett Windows-operativsystem har möjlighet att byta ut sina versioner, och det kan ju vara högaktuellt för Windows 8-användarna, medan de som använder sig av 7:an säkerligen känner sig lite mindre villiga att göra det. Så vad har vi då att förvänta oss av det nya operativsystemet och är det värt det? I slutändan – ja.

 En smidig lösning

Med det nya operativsystemet kommer det bli än lättare att använda sig av många olika enheter, eftersom att operativsystemet har anpassats efter att fungera på mobiler, surfplattor och datorer. Microsoft har också gjort det enklare och öppnare att gå in och börja jobba med appar i det här operativsystemet, vilket betyder att vi kan förvänta oss att det kommer att komma mycket nytt sådant i Windows 10. Något som jag dessutom uppskattar är att startknappen har kommit tillbaka, vilket gör det lättare för oss Windows 7-användare att komma in i det nya och förstå det.

För säkerhetens skull

Det har varit på gång länge, men med Windows 10 blir det fullskaligt. Det handlar helt enkelt om att göra det möjligt för dig att veta om din dator har startat på ett bra sätt eller inte. Det finns en funktion som heter Measured Boot, och den innebär att de systemfiler som finns i ditt Windows kollas för integritet vid varje uppstart så att de inte har förändrats av virus eller skadlig kod. Det är en säkerhet för dig att veta att ditt operativsystem startar ”rent”.

 

Det kommer många nya funktion i Windows 10 som gör det säkrare för dig att använda din dator. Här kommer du bland annat att få funktionen Device Guard, och det betyder att det inte går att köra några andra applikationer och program är de som är signerade. Det är ett bra komplement till den ovan nämnda funktionen, och det som gör den extra säker är att den fungerar i bakgrunden och är väldigt svår att hitta, då den inte har någon nätverksstack eller grafiskt gränssnitt.

 

Det finns också lite mer futuristiska säkerhetsaspekter i Windows 10. En sådan är Windows Hello. Den använder sig av en IR-kamera som känner igen dig och loggar in dig på rätt konto när du sätter dig vid datorn. Det går också att välja en PIN-kod för att logga in, vilket många gånger kan göra det lite smidigare. Det är intressant också att det införts Windows Passport som är en säkerhetstjänst som kan garantera din rätta identitet, utan att några lösenord används i syftet. Det här är med andra ord tydliga steg bort från användandet av lösenord, där Windows 10 är början på identifiering med hjälp av sådant som inte är lika lätt att bryta eller hacka.

Dags att gå all-in

Det märks att Microsoft satsar på den här versionen. Att det blir den sista gör att det är lätt att se att all utveckling som kommer, kommer att ske mot detta operativsystem. Därför är det klokt att uppgradera, eftersom att du kommer att behöva göra det för eller senare för att kunna nyttja Windows tjänster. Windows 10 är dock långt ifrån klart, det finns mycket som behöver göras och putsas på, men som grundplatta och kanvas så finns det väldigt många möjligheter. Det ska bli intressant att se när maskineriet fått sina extra skruvar och lite bättre färg, för då finns det stor chans att det här kommer att bli ett väldigt populärt operativsystem.